Animex Foods Oddział w Iławie kontynuuje szeroką współpracę z placówkami edukacyjnymi. Przedstawiciele zakładu spotkali się z uczniami Zespołu Szkół w Bielicach, a także ze studentami Wydziału Nauki o Żywności Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, aby opowiedzieć słuchaczom o profilu i zakresie działalności firmy.
Łącznie blisko 100 uczniów i studentów obu placówek edukacyjnych miało okazję zapoznać się z informacjami na temat funkcjonowania Oddziału w Iławie. Podczas rozmów z uczniami, przedstawiciele firmy zaprezentowali także bogatą ofertę praktyk zawodowych skierowanych do uczniów klas ósmych szkół podstawowych, a także staży dla studentów ostatnich lat studiów I i II stopnia z możliwością późniejszego zatrudnienia na stałe.
„Dobre, partnerskie relacje jakie utrzymujemy z placówkami edukacyjnymi, w tym z Zespołem Szkół w Bielicach i Uniwersytetem Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie, to jeden z fundamentów naszej polityki bycia dobrym i godnym zaufania sąsiadem we wszystkich regionach naszej działalności. Chcemy aktywnie wychodzić do młodych osób, które już niedługo pojawią się na rynku pracy, a dzięki spotkaniom z pracownikami Animex Foods, możemy w najlepszy możliwy sposób zaprezentować siebie jako dobrego pracodawcę.” – podkreśla rzecznik prasowy Animex Foods Łukasz Dominiak.
Spotkania z uczniami i studentami obu placówek zakończyły się zaproszeniem do wizyty w Zakładzie w Iławie. Dzięki tym spotkaniom uczniowie będą mogli na własne oczy zobaczyć proces produkcji u krajowego lidera branży mięsnej.
„Chcemy nie tylko wychodzić z naszą ofertą, ale także zapraszać uczniów i studentów do zobaczenia jak wygląda w praktyce produkcja mięs i wędlin, przy szczególnym podkreśleniu dobrostanu zwierząt oraz procedur dotyczących bezpieczeństwa oraz jakości żywności. Jako praktycy wiemy, że nasza branża oparta jest o rygorystyczne przepisy prawa krajowego i unijnego, a także wewnętrzne procedury. Wszystkie te elementy zapewniają konsumentom nieprzerwany dostęp do smacznych i lubianych produktów Animex Foods.” – dodaje Łukasz Dominiak.
Specjaliści pracujący w Oddziale w Iławie w najbliższym czasie udzielą wsparcia Uniwersytetowi Warmińsko-Mazurskiemu w Olsztynie w ramach innowacyjnego projektu InnoMeatEdu. Zakład pomoże studentom w zagadnieniach merytorycznych z zakresu przetwórstwa mięsa drobiowego, bezpieczeństwa i jakości produkcji, a także przedsiębiorczości w sektorze mięsnym.